Peninsula Islands Villas

Back
  • Villa area requirement on a typical site

  • Split volume to optimise unit depth

  • Align volumes to edges to increase garden area & create a courtyard

  • Position & shape volumes to maximise sea views

  • Connect volumes with a flexible element that can adapt to various plot shapes, allowing for modular repetition

  • Open views towards the garden & block building sides to increase privacy

  • Use shading elements to reduce solar gain

  • Lift-up half the volume to create a shaded garden space & a roof terrace with panoramic sea views

  • Adapt flexible principles across masterplan whilst achieving localised variation

    Peninsula Islands Villas

    • Location

      Aqaba, Jordan

    • Area

      77 Villas (550 - 850 sqm Each)

    • Scope

      Architecture, Interior and Landscape

    • Year

      2013 – Current

    • Status

      Construction Phase 1 - 22 villas

    The villas are designed using an adaptable modular strategy; each villa consists of two wings connected by a flexible atrium allowing them to align to different plot shapes, creating a courtyard and maximizing the garden. The two wings are shaped differently on each site to take advantage of the views, generating different building forms and a varied masterplan massing. One of the wings is raised, creating additional shaded garden space and easy access to the roof terrace with panoramic sea views.

    The villa side façades are solid to eliminate overlooking and screens are utilised for privacy and solar protection. The screens dissolve from the solid sides and gradually open up towards the views, blending the envelope of the building with its surroundings. Different villa types have distinct contemporary patterns abstracted from traditional architecture, further differentiating the modules and offering variation and choice for the individual residents.
    The landscape follows the minimal rectilinear language of the architecture and blurs the boundary between the inside and outside by allowing clear open views, utilising a consistent materials palette and bringing the greenery into the house. Each villa has ample garden space, with a private overflow pool, a water feature and amenities such as a bar and BBQ area, and a sunken seating area with an outdoor fireplace under the self-shading iconic floating mass of the building. The wooden sundeck leads to a pontoon where the residents can moor their own yachts.

    • Client

      Ayla Oasis Development Co.

    • Team

      Omar Al Omari, Deena Fakhro, Anna Kowal, Huida Xia, Piotr Ehrenhalt, Borja Nunez, Isabelle Tung

    • Consultants
      • Structural Engineer

        Daoud Jabaji

      • Services Engineer

        MEDA

      • Lighting Designer

        Relight

      • Infrastructural Engineer

        Engicon

      • Softscape Designer

        Ur Garden