Big Box

Back
  • Brief Area as a Volume

  • Recessed Podium to Emphasise Building Height

  • Divide Program and Protrude Office Block to Set Back

  • Shift Volumes for Shade and Introduce Terrace

  • Fritted Glass for Solar Shading, Parking Natural Ventilation

    Big Box

    • Location

      Salmabad, Bahrain, Bahrain

    • Area

      16,000 Sqm

    • Scope

      Architecture, Interior

    • Year

      2018 - Current

    • Status

      Detail Design

    Located in the centre of Bahrain, this tower is located along a prominent highway intersection in Salmabad and rises to a height of 74 meters giving its offices panoramic views of the city and seascape beyond.

    The design comprises of 4 stacked cubes with similar proportions. The upper glass cubes contain offices and are cladded with a ceramic fritted curtain wall that provides shading. On the floors where the boxes overlap, terraces are provided to create public spaces that circles the tower. The parking podium forms the base box, it is cladded in aluminium louvers to allow for cross air ventilation while the high ceilings of the retail podium and lobby embraces the active pedestrian street experience and is designed as a recessed and transparent glass wall giving the impression of 4 floating boxes above it.

    • Client

      RFH Holdings

    • Team

      Omar Al Omari, Michaela Cojan, Christopher Yah, Laura Alvarez, Marcos Corbal, Max Lewis, Renzhi Zeng, Anna Aleshkina

    • Consultants
      • Local Architect

        IKA Ismail Khonji Associates Consulting Engineers

      • Electrical Engineer

        GEMAC General Engineering & Management Consultants

      • Quantity Surveyor

        DG Jones and Partners

      • Structural Engineer

        Daoud Jabaji, Ph.D. Structural Engineers & Construction Managers