• Client brief as a volume

  • Split to create a public courtyard

  • Rotate to maximise views & increase privacy

  • Split clusters to optimise apartments & increase modularity

  • Step the massing to offer terraces and decrease density towards the golf course

  • Install screens for privacy and solar protection


    • Location

      Aqaba, Jordan

    • Area

      22 Buildings, 5 Modules (900 – 2,150 sqm)

    • Scope

      Architecture, Interior and Landscape

    • Year

      2014 – Current

    • Status


    Reminiscent of a traditional Islamic Medina, the three “clusters” neighbourhoods are arranged to create environmentally sheltered public courtyards between the buildings and to maximize views onto the beautifully landscaped golf course.

    Each of the 22 buildings splits (into 2 or 3 volumes) to offer a semi-outdoor shaded lobby at its heart with open-air circulation and a landscaped triple height atrium offering the buildings their unique resort feel. The stepped form provides a terrace for every apartment and breaks the massing.

    The cluster buildings within phase 1 are designed to have protruding frames with random louvered screens for shading and privacy giving an “Arabesque” flavour to the contemporary form.

    The apartments interiors are open plan with a warm materials palette following the earthy tones of the building. They are carefully designed to achieve an efficient compact layout. The apartment modules are recurrent in different grouping arrangements between the various building modules, achieving economies of scale without apparent repetition.

    • Client

      Ayla Oasis Development Co.

    • Team

      Omar Al Omari, Deena Fakhro, Michaela Cojan, Lucas Ler, Huida Xia, Anna Kowal, Isabelle Tung, Laura Alvarez, Christopher Yah

    • Consultants
      • Structural Engineer

        Daoud Jabaji

      • Services Engineer


      • Lighting Designer


      • Infrastructural Engineer


      • Softscape Designer

        Ur Garden