Mashrabiya

Back

Mashrabiya

  • Location

    Jeddah, Saudi Arabia

  • Area

    1,200 sqm

  • Scope

    Architecture, Interior and Landscape

  • Year

    2016

  • Status

    Tender Documents

In this monolithic, expressive house the traditional courtyard is inverted – instead of carving openings through a roof slab, the first floor slab is cut to form a double-height floating courtyard. This semi-indoor, tranquil volume is enveloped in mashrabiya screens inspired by the unique multi-directional patterns found in Jeddah, with an ever-changing interplay of light and shadow dancing on the walls.

  • Client

    Private

  • Team

    Omar Al Omari, Deena Fakhro, Samuel Esses, Lucas Ler, Simona Sabackova, Laura Alvarez, Chris Yah

  • Consultants
    • Structural Engineer

      Daoud Jabaji

    • Lighting Designer

      Relight